Referentie: Auteur van deze Site, b.v. foto's, eigen definit..

Sq [Aut]:1 / 33 |<  <<  >>  >| 
ID [Aut]:[Aut] 
Naam:Auteur van deze Site, b.v. foto's, eigen definitie of interpretatie
sstttt
Onderwerp:- 
Jaar:- 

Achtergrond informatie

Geboren in 1964 in Den Haag, Nederland. Datzelfde jaar nog verhuisd naar Kampen. Lego begon toen net ABS-onderdelen te produceren.

[ Eerste lego | 12v 723 | Legoland Billund ]
[ 'Dark Ages' ]
[ Pat. pend. | BrickLink | Leggodt.nl | FORMO | In de krant | Legobeurs ]

Eerste lego (1970)

Toen ik 3 was kreeg mijn zus haar eerste lego, garage set 236. Op 6 jarige leeftijd kreeg ik de eerste lego, ziekenwagen set 600. Wat later kwamen daar de bagage wagentjes set 622 en de bungalow set 344 bij.

12v 723 (1971)

In 1971 kwam daar de 12v trein nr. 723 en wagonnetjes, wat 4.5v setjes en andere doosjes bij.

Legoland Billund (1973)

Een bezoek aan Legoland Billund!

'Dark Ages' (1976 - 2006)

Met lego gespeeld tot m'n 12e ongeveer. Daarna 'dark ages' voor bijna 30 jaar!

Pat. pend. (2006)

Sinds 2006 is de lego weer helemaal terug. Echter nu vooral als verzameling van oude 'pat pend' lego. Inclusief een uitgebreide 12v trein, met modellen nagebouwd uit voorbeeldboek 241 uit 1969. Alles natuurlijk met de originele onderdelen verkrijgbaar in dat jaar. Mijn favoriet is het witte treinstation!

BrickLink (Aug 11, 2006)

In 2006 heb ik ook m'n winkel op BrickLink geopend.

Leggodt.nl (Sept. 7, 2006)

Leggodt.nl begon als een site met 1 pagina over pat pend. Hiermee kon ik per e-mail eenvoudig een link sturen naar andere AFOLs. De site is inmiddels flink uitgebreid!

FORMO (2007)

In 2007 er achter gekomen wat het merk was van de 'vele' steentjes die ik tussen de Lego vond. Over dit merk een apart onderwerp gemaakt op deze site.

In de krant (2008)Lego is losing the clone war (Interview RNW)

In de krant (2008)

Helemaal maf van
Lego-steentjes:
'Ik ben verslaafd'


In 2006 begon Arnoud
van den bos met zijn
'klassieke' verzameling.


ENSCHEDE - Sommigen zien Arn- oud van den Bos als een rare man. Waarom knutselt hij op z'n 44e nog met Lego-speelgoed? Volgens Arnoud, beheerder van fansite Leg- godt.nl, is Lego van voor 1974 hele- maal geen speelgoed: „De stukjes zijn  heel  breekbaar  en  eigenlijk niet  geschikt  voor  kinderen want het gaat snel kapot.”  Van  den  Bos is pas in 2006 begonnen met de verzameling.   „Als jochie van 14 vond ik er niets meer aan. Ik heb toen  al mijn  Lego opgeborgen in een verhuisdoos.  Die doos is over- al mee naartoe gegaan, van zolders naar studentenkamers tot dit huis waar  ik  nu  woon.  Ik  dacht  dat mijn twee zoontjes het leuk speel- goed  zouden  vinden,   dus  haalde ik het weer tevoorschijn. Het bleek helaas dat ze meer geïnteresseerd zijn  in  Playmobil  en  de  Lego ging in  hun  handen soms kapot.  Dat ging me aan het hart. Ik heb een deal met ze gemaakt en de Lego te- ruggeruild  voor  een  Playmobil-set die ze graag  wilden hebben.  Daar- na ben ik gaan kijken wat ik eigen- lijk   nog   allemaal    in   mijn   bezit
had.”  Van  het één kwam het an- der,  de  verzameling breidde zich snel uit. „Ik ben begonnen de sets die ik had compleet te maken, daarbij schaf  ik  nu de sets aan die ik  als  kind  altijd  al wilde hebben.” In die paar jaar heeft Arnoud zo'n 50.000 steentjes verzameld. „Dat weet  ik  vrij  nauwkeurig want ik houd   een   administratie   bij.  Ik weet  precies wat  ik heb en  hoeveel ik heb.” Van den Bos handelt in de steentjes op internet en speciali- seert zich daarbij in Lego gemaakt tot  1974,  ook  wel  'pat pend Lego'

'Ik heb mijn Lego bij de
kinderen moeten terugruilen
voor een Playmobil-pakket.'

genoemd.
„De charme van  dat  oude  Lego is dat  de  verhoudingen niet kloppen. De poppetjes zijn groter dan de deurtjes van de huisjes waarin ze wonen.  Prachtig  is  dat  eigenlijk.” De huisvader en parrtime applica- tiebeheerder is zich bewust van de gevaren  van  zijn  hobby.  „Het  is een verslaving, ik denk niet dat er ooit nog een eind van de verzame- ling komt. ...

'Lego-man' Arnoud van den Bos met één van zijn vele Lego-treinen. „Als ik zo doorga, ben ik straks kapitalen kwijt aan deze verslaving.”


                        ... De meest bijzondere steentjes van de verza- melaar zijn vijf doorschijnende exemplaren. „Deze blokjes waren eigenlijk  bestemd  voor  Legoland
en  zijn  meer  dan 45 jaar oud. Ze zijn gemaakt van een andere type plastic. Ze zijn nooit verkocht en deze bijzondere kleuren zie je niet terug in gewone Lego-pakketten.” Maar toch is iets zeldzaams iets an- ders dan iets dat slecht verkrijg- baar of duur is in de Lego-wereld, zegt Van den Bos. „Wat heel zeld- zaam is, is een rood dakpannetje met een logo'tje op een bepaalde plek waar andere steentjes dat niet hebben.”     Modern   Lego   spreekt


hem niet aan. „Alle fantasie is daar- uit  verdwenen.  Blokjes  worden zo op maat gemaakt, dat er geen ver- beeldingskracht meer nodig is.” In oktober  staat  Van  den  Bos  met zijn 'collego's' op een beurs in Har- denberg waar ze samen gaan wer- ken aan een grote treinbaan, inclu- sief station. „Daar heb ik voor 60 meter aan rails voor klaarliggen en het geheel wordt ongeveer 40 vier- kante meter. Soms ben je wel een half jaar bezig met zo'n project.”

Legobeurs (2008, 2009, 2010)

Deze treinbaan was te zien in Hardenberg in 2008, 2009 en 2010. In 2011 ben ik niet geweest, dit was nl. middenin de vakantie. 2012 staat echter wel weer op de planning.


Ads

Leggodt.nl
Sponsor van
Leggodt.nl____________________
© 2006-2024 Leggodt.nlKvK 81575300 | Contact