Dateren

Toen ik in 2006 met deze site begon viel het op dat als het ging om datering van LEGO, er steeds verwezen werd naar een Duitse site. Blijkbaar was er geen Nederlandse site met informatie over datering. Vandaar dat ik ook enkele pagina's over datering heb opgenomen.

Dateren van onderdelen blijkt een lastig karwei. Er is vrijwel geen officiele informatie beschikbaar dus alles moet worden uitgezocht op basis van eigen onderzoek, informatie van anderen en/of wat er zo op Internet te vinden is. Na verloop van tijd is er toch een aardig beeld ontstaan, welliswaar globaal maar toch.

Dateren van sets is een ander verhaal, zo niet nog lastiger. Sets zijn soms uitgegeven over een langere periode, en zijn daardoor niet constant in het gebruik van onderdelen. In nieuwere uitgaven komen onderdelen met andere kenmerken voor, en zijn soms zelfs andere onderdelen gebruikt.

Voor mijn eigen verzameling ben ik uiteindelijk op 1969 uitgekomen, als zijnde het meest stabiele jaar wat betreft onderdelen en sets. De kenmerken voor dit jaar zijn: ABS plastic, Pat. pend., nieuw logo op knoppen, gietpuntje zijkant, tegels zonder groef, ramen met uitstekende vensterbank.


Ads

your logo here?
Leggodt.nl____________________
© 2006-2023 Leggodt.nlKvK 81575300 | Contact