Thema: Bayer stenen

Wat zijn "Bayer stenen"?


Deze bijzonder fraaie stenen in verschillende transparante kleuren zijn Bayer stenen van begin 1960. Behalve deze zijn er meer verschillende Bayer stenen en op deze pagina geven wij een overzicht uit de Pat. pend. periode. Dit is het resultaat van drie jaar onderzoek en verzamelen van deze stenen, wat begon in 2006 met slechts 1 transparant gele steen.

Granulaat

Waarvan zijn (Bayer) stenen gemaakt?


Plastic LEGO® onderdelen zijn gemaakt van zogeheten gralulaat korrels. Deze korrels worden geleverd door de Bayer Poymeer Divisie uit Duitsland. Om CA en ABS plastic te testen heeft Bayer 2 x 4 stenen gemaakt (met buisjes) met een gietvorm geleverd door TLG. Bayer stenen zijn daarom originele LEGO® stenen, gemaakt door Bayer. Met deze #3001old-gietvorm zijn stenen zonder Cross Support gemaakt. Deze test stenen zijn gemaakt in veel verschillende kleuren en andere verschillen. Onder verzamelaars worden deze stenen aangeduid als "Bayer stenen".

CA met LEGO logo op de knoppen en Pat. pend. onderop

Afgaand op de karakteristieken CA, Pat. pend. en locatie van gietpuntje zijn deze stenen de oudste.


Bayer bricks gemaakt van CA plastic zijn er met oud logo op de knoppen en één (of twee) gietpuntjes op de rand. De stenen op de foto hierboven zijn ondoorzichting (opaque).


TLG produceerde CA 2 x 4 stenen in zwart, blauw, rood, wit, geel en transparant. Bayer maakte stenen ook in andere kleuren zoals donkerblauw, donkergrijs, lila, roze, bruin en (vele) andere. De stenen op de foto hierboven zijn doorzichtig (translucent). Deze stenen hebben 'Pat. pend.' geprint onderop.


De echt mooie onder de Bayer stenen zijn deze transparante (transparent) kleuren. Op de foto in zwart, blauw, rood, groen, oranje en geel (in twee tinten). Andere bekende kleuren zijn lichtblauw en lichtpaars. Deze stenen hebben 'Pat. pend.' geprint onderop.

ABS met LEGO logo op de knoppen en Pat. pend. onderop


Onbekend of dit een Bayer steen is of een reguliere, maar zeker een zeldzame: een blauw-grijze kleur met oud logo en Pat. pend. onderop.


Test stenen gemaakt van ABS plastic zijn er met nieuw logo op de knoppen en gietpuntje aan de zijkant. Deze stenen hebben 'Pat. pend.' geprint onderop.


Hierboven een grijs gemarmerde steen en een metaliek groene.


Ook mooi is deze paars transparante steen met nieuw logo op de knoppen en Pat. pend. onderop.

ABS met andere logos op de knoppen en Pat. pend. onderop

Bayer maakte deze stenen om het plastic te testen, maar ook om de klemkracht te testen.


Hiervoor zijn stenen gemaakt met b.v. op een knop 'A', 'B', 'C' of 'D' gedrukt en op de andere knoppen niets. De letter geeft het verschil in klemkracht aan ('A' = minst, 'D' = meest).


Andere stenen hebben twee knoppen met 'A', 'B', 'C' or 'D' gedrukt en op de andere knoppen niets. Deze stenen hebben 'Pat. pend.' geprint onderop. De meeste van deze stenen zijn ondoorzichtig, en sommige doorzichtig.

ABS met andere logos op de knoppen en zonder Pat. pend.

Meer recente Bayer stenen hebben geen Pat. pend. onderop, maar een nummering of helemaal niets.


Bekende varianten hebben 'C' op 7 knoppen en een blanke knop of 'C' of 'F' op 8 knoppen. Onderop niets gedrukt, en met gietpuntje op de lange zijde.


Weer andere varianten hebben 'B', 'D' of 'C1' op 7 knoppen en 'LEGO' op een knop. Deze knop heeft ook het gietpuntje. Sommige van deze stenen zijn doorzichtig, andere ondoorzichtig.


Sommige gemarmerd stenen zijn erg mooi. Wie weet welke varianten er nog meer opduiken...

Veel plezier!


Ads

Klik Hier:
Bayers te koop
Leggodt.nl____________________
© 2006-2024 Leggodt.nlKvK 81575300 | Contact