LEGO®

De naam "LEGO" is oorspronkelijk, zo luidt het officiële verhaal, afgeleid van de Deense woorden "leg godt" (speel goed). Later bleek het woord in het Latijn te interpreteren als "ik verzamel" (ook "ik kies" of "ik lees").

(Dit lijkt echter een beetje gekunsteld. De onofficiële versie luidt daarom dat de naam "LEGO" is afgeleid van de namen van de twee zonen van Ole Kirk: Ole en Godfredt. Dit klink meer plausibel, en mogelijk dat daarna de officiële versie eerst aanvullend en later leidend is geworden.)

Historie

In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje. De eerste jaren maakte hij voornamelijk meubels, maar later ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed in 1932. In 1934 kwam de naam LEGO in gebruik.

Kunststof

Toen na de Tweede Wereldoorlog het gebruik van kunststof steeds populairder werd ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed. In 1949 begon het bedrijf onder licentie plastic bouwstenen uit Engeland te produceren: blokjes met aan de bovenkant ronde noppen en hol aan de onderzijde, waardoor de blokjes aan elkaar verbonden konden worden. In 1957 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden. Dat werd het LEGO-steentje zoals we dat nu kennen. In die tijd werd echter een mindere kwaliteit plastic, cellulose acetaat (CA), gebruikt.

Kwaliteit

De slechte kwaliteit van de steentjes bezorgde LEGO een slechte naam en de zaken gingen steeds slechter. In 1958 stierf Ole Kirk Christiansen en zijn zoon Godtfred nam de zaken over. Langzaam ging de kwaliteit van de kunststofsteentjes vooruit en de zaken gingen beter. Nadat in 1960 een opslagplaats in vlammen opging, werd besloten te stoppen met het houten speelgoed en de kunststofblokjes tot "core business" te verheffen.

Wieltjes

In de daaropvolgende jaren werd het assortiment uitgebreid met wieltjes, waardoor de mogelijkheden veel groter werden. In 1963 werd een betere kwaliteit plastic in gebruikt genomen, het stabielere acrylonitril butadieen styreen (ABS), het materiaal dat tot op heden nog wordt gebruikt.

Trein

In 1966 werd één van de meest succesvolle LEGO-series gelanceerd; het LEGO treinsysteem. Met een 4,5 volt motor (later 12 volt) kon met zelfgebouwde treintjes over rails worden gereden. In 1969 werd een nieuw, speciaal op jonge kinderen gericht, systeem op de markt gezet: DUPLO. De DUPLO stenen waren groter dan de gewone LEGO-steentjes en bevatten geen kleine onderdelen (inslikkingsgevaar).

Groei

Vanaf 1970 kende LEGO een enorme groei. Er werden wereldwijd meerdere nieuwe fabrieken opgezet en het assortiment werd steeds groter. "Ruimtevaart LEGO" kon gebruikt worden om ruimteschepen, raketten en maanvoertuigen te bouwen, "FABULAND" was gericht op kleinere kinderen om eigen fantasiewerelden te bouwen en in 1977 ontstond de "Technic" serie. Hiermee konden (vooral) zeer gedetailleerde voertuigen gebouwd worden en de mogelijkheden waren vrijwel eindeloos. In 1987 werd de "Technic" serie uitgebreid met "Pneumatic".

Robots

Eén van de laatste uitbreidingen op de kunststofblokjes zijn de LEGO Mindstorms "Robotic Invention Systems". Hiermee zijn robots te bouwen die door middel van sensoren op hun omgeving kunnen reageren. Er zijn verschillende soorten progameerblokjes, de oudere zijn "voorgeprogrammeerd", de nieuwste soorten RCX en NXT zijn ook zelf te programmeren. Met die systemen kan je je robot tot "leven" wekken. Hiervoor zijn intussen meerdere programmeertalen beschikbaar.

(Bron: Wikipedia)


Ads

your logo here?
Leggodt.nl____________________
© 2006-2024 Leggodt.nlKvK 81575300 | Contact